COMUNICAT PRESA
„PLANUL DSVSA PRAHOVA PRIVIND ACTIVITĂŢILE SANITARE VETERINARE SI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR IN PERIOADA PREMERGĂTOARE SI IN TIMPUL SĂRBĂTORILOR PASCALE”
In scopul prevenirii apariţiei si evoluţiei unor episoade de toxiinfectii alimentare in perioada Sărbătorilor Pascale 2018, DSVSA Prahova va intensifica controalele oficiale in unităţile de abatorizare, procesare, depozitare si vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, tinand cont de faptul ca in aceasta perioada, in mod tradiţional, creste consumul de alimente de origine animala si nonanimala prin medicii veterinari din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor (CSVSA) si Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) si personalul propriu, conform Regulamentului CE 882/2004 si Regulamentului CE 852/2004.
Controalele se vor efectua zilnic in perioada 05.03-07.04.2018 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice si Ortodoxe), inclusiv sâmbăta si duminica, fiind asigurata permanenta la sediul circumscripţiilor prin afişarea programului de lucru si a numărului de telefon al medicului veterinar responsabil, iar la sediul DSVSA Prahova va exista zilnic o echipa de intervenţie rapida in urma sesizărilor si petiţiilor consumatorilor, sesizări care pot fi transmise la tel.0244571751, email: office-prahovafgansvsa.ro si call-center 0800800454.
Pentru eficientizarea acţiunilor de control DSVSA Prahova dispus următoarele masuri:
-nominalizarea prin decizie a persoanelor care fac parte din echipele mixte de control, zilnic fiind stabilite localitatile/traseele in care se vor efectua aceste controale. tipurile de unităţi ce vor fi controlate, inclusiv târguri de animale si pieţe agroalimentare;
-notificarea in scris a primăriilor, cu adresa nr.3070/07.03.2018, privind riscurile pentru sănătatea publica in cazul sacrificărilor de animale (miei si iezi) fara supraveghere sanitara veterinara si in condiţii necorespunzatoare de igiena, precum si notificarea DSVSA Prahova, pana la data de 15.03.2018 privind posibilitatea/intenţia amenajării temporare a unor spatii pentru sacrificarea si prelucrarea primara (jupuire si eviscerare parţiala) a mieilor si iezilor si condiţiile minime de aprobare a acestora, in baza deciziei directorului executiv;
-contactarea administratorilor pieţelor agroalimentare in vederea amenajării spatiilor destinate comercializării produselor de origine animala (carne miel/ied, oua, lapte si produse lactate) de către producătorii persoane fizice/juridice, cu respectarea condiţiilor de igiena a spaţiului, ustensilelor si a persoanelor care manipulează alimentele (carnete sănătate, echipament protecţie);
-in scopul asigurării protecţiei consumatorilor DSVSA Prahova va solicita, atunci când situaţia o impune, sprijinul altor instituţii competente de la nivel judeţean, respectiv ANAF, ANPC, DSP, IPJ, precum si controale comune, in limita competentelor organizate in baza protocoalelor de colaborare încheiate;